Hver sommer i august bliver øen ramt af kunstkaoset “Langt ude på Anholt”, der er en festival, som forsøger at få naturen og kulturen til at spille sammen. I dette interview mellem Alf Arén og Susanne Jepsen kan du læse mere om festivalen.

AA

Hvad er "Langt ude" for noget?

SJ

Min søn sagde, at det var et alternativ til pommes frites og badevinger. Vi ville prøve at lave noget herovre, som havde en høj kunstnerisk kvalitet.

Langt ude er en koncert i en klit eller en orgelkoncert oppe på et bjerg. En kulturfestival som bryder de sædvanlige rammer i samspil med naturen.

AA

Hvem står bag projektet?

SJ

Vi startede som et aktivitets- & kulturudvalg under Forsamlingshuset. I 2017 overgik "Langt Ude" til Anholt Kulturforening af 1995.

Anholt Langt Ude
Anholt Langt Ude
Anholt Langt Ude

AA

Hvem er du og hvor længe har du boet på Anholt?

SJ

Jeg hedder Susanne Jepsen.

Jeg flyttede til Anholt i maj 1987, da var jeg 32. Det var et år efter, at jeg havde mødt min mand Jesper til nytårsaften på øen. Dengang arbejdede jeg med stofmisbrugere i Aarhus, hvor jeg Lille juleaften lavede juleaften med and, rødkål, brunede kartofler og risalamande for narkomanerne.

Det var altid meget ubehageligt, men efter jul kom alle altid og sagde, at det var så hyggeligt, at jeg havde holdt juleaften. Det var også, derfor jeg gjorde det.

Efter julen spurgte min ven Carsten, om jeg ville med til Anholt, fordi han havde lejet et hus. Der mødte jeg Jesper. Efter et år tog jeg orlov fra mit arbejde i Aarhus og flyttede til Anholt.

Jesper var fisker, og jeg blev bedstemand på båden. Vi fiskede sammen, men jeg blev hurtigt gravid og gik ud af fiskeriet.

Anholt Langt Ude
Anholt Langt Ude
Anholt Langt Ude
Anholt Langt Ude
Anholt Langt Ude

AA

Hvad har du lavet på Anholt siden?

SJ

I 1995 søgte jeg nogle penge sammen med Lotte Brinkmann til at starte den kulturforening, som laver Langt Ude i dag. Vi søgte også penge til socialt og kulturelt arbejde. I forbindelse med det lavede vi en masse aktiviteter i Forsamlingshuset. Blandt andet startede jeg noget gymnastik og spisning for de ældre, så de kunne komme ud af huset og mødes. Det startede med, at der kom syv mennesker og har i dag udviklet sig til, at der stadig er pensionistspisning på Anholt. Det opfatter jeg som en af mine største sejre.

Efterfølgende var jeg med til at starte Anholts Børn og i 2000 lavede Elisabeth Momme og jeg ”Anholt år 2000” i samarbejde med VUC, som gik ud på at folk skulle lære at bruge internet og computer.

Vi fik en kursusleder ansat. Han guidede os gennem emner som ”Hvad vil du gerne lave på Anholt?”, ”Hvordan kan vi udvikle Anholt?” og ”Hvordan kan vi forbedre vores egne muligheder for at lave nogen ting herovre?”.

På et tidspunkt var jeg hjemmehjælper. Det var jeg rigtigt glad for. På den måde kom jeg til at møde alle de gamle anholtere.

Anholt Langt Ude
Anholt Langt Ude

Børnene på Anholt skulle ikke bare vente på at livet begyndte, når de flyttede fra øen. De skulle lære at ”Jamen, så gør vi det bare her”. Ville de gerne danse hiphop så fandt vi nogen, der kunne det, og hvis de gerne ville noget andet, så fik vi fat i nogen der kunne det.

Jeg synes, at jeg kan se, at børnene fra øen er initiativrige og tager fat. På et tidspunkt talte jeg med en rektor fra et af gymnasierne, som nogle af børnene var begyndt på. En efter en blev de elevrådsformænd. Jeg fortalte ham, at de var vant til, at der ikke skete noget, hvis man ikke tog et initiativ.

Anholt Langt ude
Anholt Langt Ude
Langt Ude
”Jeg syntes, at jeg havde meldt mig ind”

Susanne Jepsen

Anholt Langt Ude
Anholt Langt Ude
Anholt Langt Ude
Anholt Langt Ude
Anholt Langt Ude
Anholt Langt Ude

AA

Hvor længe har du været langt ude?

SJ

Altid tror jeg. Da jeg besluttede mig for at flytte til Anholt, sagde min bror ”du har bare meldt dig ud af alting”, men jeg syntes, at jeg havde meldt mig ind. Sådan kan man se så forskelligt på tingene.

Jeg er lykkelig over, at jeg kommer så langt ud her, at jeg ikke er i tvivl om, at jeg bare får lov til at dreje med rundt på den her jord. Jeg bliver spirituel af at være her.

AA

Hvad betyder Langt ude for Anholt?

SJ

I år får vi rigtig god respons fra folk, som ikke har sagt noget før, og det viser mig på en måde, at det er noget værd på en større skala for Anholt. Vi udvider også sæsonen herovre ved at ligge udenfor højsæsonen.

Personligt laver jeg kun det, som jeg savner, og det er i virkeligheden det, jeg har gjort hele tiden.

Anholt Langt Ude
Anholt Langt Ude
Anholt Langt Ude

AA

Hvis du skulle vise et fremmed menneske et sted på Anholt, hvor skulle det så være?

SJ

Jeg elsker at stå oppe på Skydebanen og kigge ud over hele øen, skrænterne og havet. På Anholt er man nemlig aldrig i tvivl om, at jorden er rund.

For mere information om festivalen og årets program, kan du besøge Langt Ude.

Fortælling

Ekstra & Susanne Jepsen

Foto

Alf Arén, Ekstra

Udvikling

Tobias Gerhardsson, Ekstra

Tekst

Ekstra